YEŞİL ŞEHİRLEŞME MANİSA-PINETO 2050

MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİ

TÜRKİYE VE AB ARASINDA ŞEHİR EŞLEŞTİRME – II (YEŞİL BİR GELECEK İÇİN EŞLEŞTİRME) HİBE PROGRAMI (TTGS-II)

YEŞİL ŞEHİRLEŞME MANİSA-PINETO 2050

Proje T.C. Manisa Valiliği Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı adına T.C. Manisa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu proje uzmanları tarafından iki aşamalı olarak Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne sunulmuş ve başarılı bulunarak hibe almaya hak kazanmıştır.

Projenin amacı; iklim ve çevre temelli eylemler için Türk ve AB yerel yönetimleri arasındaki diyaloğun geliştirilmesi ve yerel yönetimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesidir. Şehir eşleştirme projeleri aracılığıyla Türkiye ve AB ülkelerindeki yerel yönetimler arasında çevre ve iklim ile ilgili alanlarda karşılıklı değişimi teşvik etmek için sürdürülebilir yapılar oluşturulmasıdır.

Projenin genel bütçesi 97.530 Euro’dur.

Projenin ortakları; Yunanistan Teselya Üniversitesi, İtalya Pineto Belediyesi ve Manisa Kalkınma ve Gelişim Derneği’dir.  

Teselya Üniversitesi iklim değişikliği, iklim değişikliğine yönelik AB politikaları ve direktifleri, Avrupa Yeşil Anlaşması, “yeşilleşme” ve çevre dostu enerji uygulamaları vb. konularda uzmanlaşmış müdahalelerle bu projeyi destekleyebilecek akademik personele sahiptir. Ayrıca emisyon takibi ve izlemesi için en son teknolojileri ve yazılımları sunabilecek uzmanlara da sahiptir. Bu üniversite projede araştırma faaliyetlerinden sorumludur. Araştırmaları sonucu hazırlayacakları raporlar; Hassasiyet analizleri, iklim etki raporları ve İklim-Eylem Raporu.

Pineto Belediyesi; Pineto, Abruzzo Bölgesi’ndeki (AB Uyum politikasına göre geçiş bölgesi) Teramo ilinin Adriyatik kıyısında yer alan yaklaşık 15.000 nüfuslu bir İtalyan kasabasıdır. Sürdürülebilir ve Yeşil şehirleşme konusundaki başarılı uygulamalarından ötürü Avrupa Birliği tarafından pilot bölge seçilmiştir. Bu belediye projede T.C. Manisa Valiliği ve Teselya Üniversitesinden oluşturulmuş bir komisyona eğitim vermekle sorumludur.

Manisa Kalkınma ve Gelişim Derneği; aynı zamanda yerel eş başvuru sahibidir. Proje, STK’lar ve kamu kurumlarının iklim adaptasyonu konusunda işbirliği yapmasını amaçlamaktadır, bu nedenle MAKGED yerel alanda STK’lara ulaşma yolunda önemli bir role sahiptir. Bir STK olarak MAKGED, yeşil gelecek konusunda yerel STK’lar için bir irtibat masası görevi görecektir. Proje sonrasında da STK’lar bu dernek ile bağlantı kurabilecektir. Çevrimiçi atölye çalışması sayesinde, çeşitli kuruluşlar proje dışında da birbirleriyle işbirliği yapabilecektir.  Proje tarafından oluşturulan yazılımın kodu, proje sonrasında da kendi yerellerinde kullanılmak üzere ortaklarla paylaşılacaktır. Çocuklar için oluşturulan senaryolar, öğretim materyali olarak kullanılmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaşılacaktır. Proje, “bugünün gençleri yarının geleceği” sloganıyla faaliyet göstermekte, yani bugünün çocuklarına geleceğin yetişkinlerinden meyve toplamaları için yeşil gelecek bilincini aşılamaktadır.

Proje süresi; 12 aydır.

Hedef grup(lar); ortak kuruluşların personeli, proje için sözleşme imzalayan paydaşlar, ilk ve ortaokul öğrencileri, Çevre ve İklim alanında çalışan STK’lar, İklim ve Çevre konusunda içerik ve yöntem geliştiren kurumlar, Manisa, Teselya ve Pineto’daki yerel halktır.

Proje Faaliyetleri;

* Uluslararası Çalıştay düzenlenmesi,

* Karbon Emisyon Takip Sistemi Yazılımının geliştirilmesi,

*Kamu-STK işbirliği modelinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi,

*İlkokullardan alınan geri bildirimlere göre sanal gerçeklik uygulamalarının geliştirilmesi,

* Tüm çıktıların açık kaynak olarak yayınlanması için web portalı oluşturulması,

*Pineto belediyesi ziyareti, proje uygulamalarının değerlendirilmesi ve protokol imzalanması,

* Şehir Eşleştirme yöntemi ile iyi örneklerin aktarılması,

*Kırılganlık analizleri ve iklim etki raporlarının geliştirilmesi,

*İklim Festivali düzenlenmesi,

*TV, Radyo programları yapılması, YouTube kanalı oluşturulması,

*Yaygınlaştırma ve yönetim

Projemiz 14 ana faaliyet üzerine kurgulanmıştır. Bu faaliyetlerden 12 tanesi Uygulama faaliyetidir. Bu faaliyetler projenin etki, sonuç ve öncelikleri ile doğrudan ilgili 12 çıktı üretecektir.